Vanaf deze maand ben ik volledig zelfstandig en zet ik mij
vooral in om producten te maken die bewust iedere keer anders zijn. Zo werk ik
nu aan een serie biertjes, die door een unieke mix van gisten (die voor ieder
brouwsel vers uit de natuur worden geoogst) onmogelijk te reproduceren zijn. Ik
zie dat juist als iets sterks, omdat er in het leven al voldoende routine en
voorspelbaarheid zit. Lang leve de vergankelijkheid!
De uitdaging bij producten die iedere keer anders zijn, zit
hem natuurlijk in de opschaling en automatisering. Want kleinschalig met de
hand kun je gemakkelijk bijsturen, maar zodra je proces meer geautomatiseerd
is, ontstaan er uitdagingen. Toch denk ik niet dat dat een reden is om dan maar
eenheidsworst te maken. Ook veranderlijke producten kunnen opgeschaald worden.
Wat je nodig hebt is de juiste dosis vernuft, een brok aan kennis en een snufje
creativiteit.
Dit artikel verscheen eerder als column in Vakblad Voedingindustrie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten