vrijdag 15 februari 2013

RAW food

zoals onlangs verschenen op foodforfood.info

Al weer wat jaren geleden is het vanuit de VS over komen waaien. Raw food, oftewel rauw eten, is voedsel dat bij de bereiding niet is gekookt, gebakken of gebraden. Het voedsel mag daarbij niet boven een temperatuur van 40 °C zijn geweest. De gedachte erachter is dat voedsel zo meer voedingsstoffen bevat omdat het niet verhit is.

In Nederland werden de afgelopen jaren de eerste aanhangers van deze manier van eten gezien als extreem en zelfs onverantwoord. (De documentaire ‘Rauw’ en de opvolger ‘Rauwer’ gaven veel commotie.) Nog steeds is deze dieet-overtuiging niet geland bij het grote publiek, maar misschien wel mede door de aandacht die de media hieraan gegeven hebben, wordt raw food steeds een beetje meer populair.

In reformzaken en natuurwinkels zijn er meerdere producten te koop die als raw food kunnen worden aangemerkt. Denk aan repen op basis van gedroogd fruit en noten, repen van rauwe chocolade, krackers die op lage temperatuur zijn gedroogd, enzovoort.

In de reguliere supermarkten is er van dit type producten nog weinig te vinden, maar dit kan wel eens snel veranderen. Veel wat eerst extreem is, wordt later mainstream: had eerst de natuurwinkel het monopolie op biologische producten, nu liggen de supermarkten er vol mee. Hetzelfde geldt voor vleesvervangers.

Er zijn ook enkele technologische innovaties, die kunnen gaan helpen bij de doorbraak van raw food. Milde conserveermethoden als pascalisatie (1) en PurePulse (2) maken het mogelijk om voedsel houdbaar te maken zonder het te verhitten.

De horeca begint raw food inmiddels te omarmen. Alleen al in Amsterdam zijn er zes verschillende restaurants waar je raw food kunt eten. Ook in andere Europese landen is raw food groeiende in populairiteit. In Duitsland en Scandinavië hebben de eerste raw food-producten de reguliere supermarkt al bereikt.

Dit jaar waren op de Biovak in Zwolle meerdere raw food-producten te vinden. Een mooi voorbeeld is de productlijn van Lifefood. Lifefood biedt een breed aanbod aan raw food, zoals chocolade, energierepen, koekjes, crackers, chips en noten. Bijzonder lekker zijn de groentechips van onder andere bieten en boerenkool.

Een ander voorbeeld van een succesvol raw food-product is LoveChock, een reep van rauwe chocolade met andere rauwe ingrediënten. Mede dankzij de mooie verpakking en een flinke portie ondernemerschap worden deze repen inmiddels over heel de wereld verkocht.

Dankzij de opkomst van nieuwe technologieën gaat dit type producten op een commercieel haalbare manier geproduceerd kunnen worden. Ik verwacht dat raw food de aankomende jaren daardoor steeds meer voet aan de grond krijgt op de Nederlandse markt.

1) Pascalisatie is een technologie waarbij hoge waterdruk wordt gebruikt om bacteriën af te doden en zo houdbaarheid te verlengen.

2) PurePulse is een technologie waarbij elektrische stroomstootjes door een vloeistof zoals sap worden geschoten waardoor bacteriën gedood worden en de houdbaarheid verlengd wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten